Ce este psoriazisul?
Psoriazisul este o afectiune cronica a pielii, recidivanta, care prezinta o mare varietate de leziuni de forme si marimi diferite, dar leziunea elementara este cea papulo-eritematoasa, acoperita de o scuama stralucitoare. Leziunile eritemato-scuamoase implica atat vascularizatia cutanata (eritemul) cat si epiderma (scuamele).
In psoriazis, sistemul imunitar devine hiperactiv, determinand inmultirea prea rapida a celulelor pielii. In cele mai multe cazuri leziunile cutanate se prezinta ca pete pe piele ce devin solzoase si inflamate, cel mai adesea pe scalp, coate sau genunchi, dar si pe alte parti ale corpului.
Nu se cunoaste pe deplin ce anume cauzeaza psoriazisul, dar se cunoaste ca acesta implica o combinatie de factori genetici si de mediu.
Simptomele psoriazisului pot sa apara in cicluri, perioadele active fiind urmate de perioade de remisie. Exista multe moduri de a trata psoriazisul, iar planul de tratament depinde de tipul si de severitatea bolii. Psoriazisul usor poate fi adesea tratat cu succes cu tratamente topice, in timp ce psoriazisul moderat si sever poate necesita medicatie orala sau injectabila. Gestionarea factorilor declansatori obisnuiti, cum ar fi stresul si leziunile pielii, poate ajuta, de asemenea, la mentinerea simptomelor sub control.
Tipuri de psoriazis
- Psoriazisul in placi. Acesta este cel mai frecvent tip de psoriazis si se prezinta sub forma de pete pe piele cu aspect inaltat fata de restul pielii, rosii, acoperite de solzi de culoare alb-argintie. Leziunile se dezvolta de obicei intr-un model simetric pe corp si tind sa apara pe scalp, trunchi si membre, in special pe coate si genunchi.
- Psoriazisul gutat. Acest tip de psoriazis apare de obicei la copii sau la adulti tineri si arata ca puncte mici, rosii, localizate de obicei pe trunchi sau pe membre. Focarele sunt adesea declansate de o infectie a tractului respirator superior, cum ar fi o infectie streptococica.
- Psoriazisul pustular. La acest tip de psoriazis, apar vezicule cu puroi numite pustule, inconjurate de piele rosie. De obicei, acest tip de psoriazis afecteaza mainile si picioarele, dar exista o forma care acopera cea mai mare parte a corpului. Simptomele pot fi declansate de medicamente, infectii, stres sau de anumite substante chimice.
- Psoriazisul invers. Aceasta forma de psoriazis se prezinta sub forma unor pete netede, rosii, si sunt localizate in pliurile pielii, cum ar fi sub sani sau in zona inghinala sau axile. Frecarea si transpiratia pot agrava leziunile.
- Psoriazisul eritrodermic. Aceasta este o forma rara, dar severa de psoriazis, caracterizata de piele rosie si solzoasa pe cea mai mare parte a corpului. Poate fi declansata de arsuri solare grave sau de administrarea anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii. Psoriazisul eritrodermic se dezvolta adesea la persoanele care prezinta un alt tip de psoriazis care nu este bine controlat si care poate fi foarte grav.
Cat de frecvent se intalneste psoriazisul in populatie?
Incidenta psoriazisului in populatie se apreciaza a fi de 1%-2%, dar din cauza faptului ca unii bolnavi cu manifestari clinice minore nu se prezinta la medic, aceasta poate fi mult mai mare. Se estimeaza ca la nivel global exista aproximativ 60 de milioane de bolnavi de psoriazis.
Care sunt cauzele aparitiei psoriazisului?
Psoriazisul este o afectiune cu etiologie plurifactoriala in care atat componentele genetice, cat si cele de mediu, joaca un rol in debutul si evolutia sa. Faptul ca psoriazisul poate fi mostenit a devenit o certitudine, datorita numeroaselor studii efectuate.
In sprijinul teoriei ereditare vin urmatoarele argumente:
■ frecventa crescuta a psoriazisului in familiile bolnavilor (20-50%)
■ concordanta psoriazisului la gemeni monozigoti
■ evolutia cronica a bolii, cu perioade asimptomatice
■ existenta modificarilor histochimice minime la nivelul pielii bolnavilor si uneori chiar la membrii aparent sanatosi ai familiei
Exista mai multe teorii privind modul de aparitie al psoriazisului:
■ boala determinata de o gena dominanta
■ boala determinata de o gena recesiva
■ boala cu etiologie plurifactoriala (factori genetici si de mediu), care este considerata cea mai importanta teorie
Factori de mediu care pot favoriza dezvoltarea psoriazisului pot fi: ranirea pielii (taieturi, zgarieturi, intepaturi de insecte, arsurile solare severe), stresul, vremea rece (frigul si vantul usuca pielea neprotejata), fumatul (reduce circulatia sanguina periferica, produce vasoconstrictie), consumul exagerat de alcool, anumite tipuri de medicamente.
Care este mecanismul prin care se instaleaza psoriazisul?
Psoriazisul este rezultatul stimularii cresterii celulelor stem epidermice, crestere initiata de limfokinele eliberate din limfocitele T cu memorie, activate in interiorul pielii. Eliberarea de limfokine din limfocitele T activate este determinata de o activitate crescuta intralezional a celulelor prezentatoare de antigen. Acestea prezinta celulelor T cu memorie un autoantigen neidentificat inca, ce produce activarea limfocitelor T, cu eliberarea de limfokine: IL-2 si IFN-gama.
Anomaliile care determina aparitia leziunilor psoriazice sunt situate in epiderm, unde numarul mitozelor este crescut de 9-12 ori, astfel incat timpul de tranzit al celulelor intre stratul bazal si cel cornos este mai scurt decat in pielea normala. Ciclul celular al keratinocitelor psoriazice este mult mai scurt decat decat cel al keratinocitelor normale. Proliferarea epidermica exagerata este asociata cu anomalii structurale si imunohistochimice corelate cu tulburarea procesului de keratinizare.
Care sunt simptomele psoriazisului?
Simptomele psoriazisului pot include:
■ Piele uscata, crapata, cu mancarimi, care poate sangera
■ Placi bine delimitate, de culoare rosie, acoperite de scuame sidefii, care apar simetric, cu precadere in anumite zone - coate, genunchi, interfesier sau la nivelul scalpului, uneori pe trunchi, brate si picioare (psoriazis in placi)
■ Numeroase pete mici, scuamoase, de culoare rosie, raspandite pe brate si picioare (psoriazis gutat)
■ Zone netede de piele rosie, inflamata, la nivelul pliurilor axilelor, in zona inghinala, fese, zona genitala sau sub sani (psoriazis inversat)
■ Zone de piele pline de cosuri sau pustule (psoriazis pustulos)
■ Unghii ingrosate, crestate sau cu adancituri punctiforme
Cum poate fi diagnosticat psoriazisul?
Diagnosticarea si initierea precoce a tratamentului sunt foarte importante pentru tratarea psoriazisului.
Diagnosticul se stabileste in baza examenului clinic dermatologic (pentru evaluarea leziunilor de la nivelul scalpului, membrelor, unghiilor), oftalmologic (pentru a evalua afectarea zonei oculare) si, uneori, reumatologic (daca se suspecteaza un psoriazis articular).
Nu exista un test de sange specific pentru diagnosticarea psoriazisului, insa anumite teste sunt necesare pentru evaluarea pacientilor cu psoriasis.
Ce presupune tratamentul psoriazisului?
Psoriazisul, in functie de severitate poate fi tratat cu:
■Medicatie locala: preparate topice pe baza de corticosteroizi, retinoizi, analogi de vitamina D. Se pot asocia si cu alte tipuri de terapii in functie de severitatea simptomelor. In cazul in care placile de psoriazis sunt groase, initial se urmareste subtierea lor pentru a se usura patrunderea in piele a medicatiei topice sau a ultravioletelor. In acest scop se folosesc: acidul salicilic, gudroane (ihtiol) sau derivatii de vitamina A.
■ Medicatia orala cu metotrexat, ciclosporina, retinoizi sistemici, necesita analize de screening pretratament precum si evaluare in timpul tratamentului.
■ Fototerapia - tratament ce este utilizat pentru psoriazisul moderat si sever si utilizeaza expunerea controlata la ultraviolete (UV), uneori in combinatie cu un medicament fotosensibilizator numit psoralen care face pielea mai receptiva la UV. Lumina laserului - UVB, UVB cu banda ingusta sau UVA in combinatie cu tratament topic sau oral cu psoralen sau in combinatie cu tratament oral cu retinoizi, care permite un nivel de lumina UV mai concentrata si mai intensa, poate fi de asemenea folosita, ajutand la incetinirea dezvoltarii si multiplicarii celulelor pielii.
■ Tratamentele biologice se utilizeaza atunci cand tratamentele generale nu sunt eficiente sau daca apar reactii adverse care necesita intreruperea tratamentului. Nu se recomanda ca tratament de prima intentie in psoriazisul sever din cauza costurilor foarte ridicate. Acestea sunt proteine sintetizate in laborator din celule vii si au ca tinta anumite parti ale sistemului imunitar. In unele cazuri, tratamentele biologice se pot utiliza in combinatie cu alte tratamente sistemice sau (uneori) se pot combina intre ele.
Psoriazisul poate afecta diferite parti ale corpului:
■ Afectarea palmelor si talpilor in unele cazuri afecteaza sever calitatea vietii pacientului si in acest caz se folosesc in special tratamente sistemice, chiar daca suprafata afectata nu este mare.
■ Fata si pliurile fiind zone sensibile, se trateaza cu dermatocorticoizi cu potenta medie, alternativ cu imunomodulatori topici: tacrolimus si pimecrolimus.
■ Afectarea scalpului se trateaza prin aplicarea de sampoane sau geluri (continand gudroane, acid salicilic, corticoizi) care sunt mai usor de tolerat din punct de vedere cosmetic. Corticosteroizii sunt folositi cel mai frecvent, in diferite concentratii. Acestia reduc rapid inflamatia si controleaza mancarimea, dar utilizarea pe termen lung a steroizilor puternici poate conduce la deteriorarea si subtierea tegumentelor.
☐ Psoriasis Symptoms and causes, Mayo Clinic website
☐ Psoriasis: Causes, Triggers, Treatment and More, Healthline website
☐ About Psoriasis, National Psoriasis Foundation
☐ Psoriazis, National institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Disease official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona